-->

Saturday, September 21, 2013

Resepi Ayam tandori roti pita Enak

cara membuat resep ayam tandoori sedap
Membuat masakan Ayam tandori roti pita ala chef malaysia tidaklah sulit, untuk membuatnya Anda cuma membutuhkan beberapa bahan yang bisa Anda dapatkan di warung-warung terdekat Anda.


Bahan-bahan ayam tandori roti pita ( untuk 4 orang makan )

  • 4 keping roti pita. 
  • 2 keping isi ayam (bahagian dada) 

Bahan untuk perap. 
  1. 2 sudu besar cili flakes (pedas ikut suka). 
  2. 1 sudu besar yogurt (yogurt perisa asli). 
  3. 2 sudu besar ketumbar + jintan yang dikisar kasar.* 
  4. 1 sudu besar garam masala. 

Cara-cara membuat ayam tandori roti pita

  1. Perapkan isi ayam sebaik-baiknya 1 jam sebelum masak. 
  2. *Ketumbar + jintan (ketumbar, jintan manis & jintan putih) di cuci, tos & bakar seketika dalam oven, kemudian kisar kering.... biar kisar kasar je... sedap apabila tergigit rempah tu. 
  3. Selepas 1 jam, bakar ayam dengan suhu 180 darjah celsius selama 45 minit. 
  4. Setelah masak, hiriskan isi ayam ikut selera sendiri (nak hiris tebal atau nipis). 
  5. Panaskan roti pita seketika dalam pan tanpa minyak. 
  6. Belahkan roti pita, sumbatkan isi ayam yang telah dihiris bersama salad, tomato & timun. 
  7. Sedia untuk dimakan...... 
  8. Kalau rancang nak makan hidangan ni di hujung minggu, perap ayam dua @ tiga hari dalam freezer...bila nak buat, ‘defrost’ kan dan bakar. 

Selamat mencoba, semoga sukses

0 Komentar Resepi Ayam tandori roti pita Enak

Post a Comment

Back To Top