Membuat masakan Ayam tandori roti pita ala chef malaysia tidaklah sulit, untuk membuatnya Anda cuma membutuhkan beberapa bahan yang bisa Anda dapatkan di warung-warung terdekat Anda.
Bahan-bahan ayam tandori roti pita ( untuk 4 orang makan )
Bahan untuk perap.
Cara-cara membuat ayam tandori roti pita
Selamat mencoba, semoga sukses
Bahan-bahan ayam tandori roti pita ( untuk 4 orang makan )
- 4 keping roti pita.
- 2 keping isi ayam (bahagian dada)
Bahan untuk perap.
- 2 sudu besar cili flakes (pedas ikut suka).
- 1 sudu besar yogurt (yogurt perisa asli).
- 2 sudu besar ketumbar + jintan yang dikisar kasar.*
- 1 sudu besar garam masala.
Cara-cara membuat ayam tandori roti pita
- Perapkan isi ayam sebaik-baiknya 1 jam sebelum masak.
- *Ketumbar + jintan (ketumbar, jintan manis & jintan putih) di cuci, tos & bakar seketika dalam oven, kemudian kisar kering.... biar kisar kasar je... sedap apabila tergigit rempah tu.
- Selepas 1 jam, bakar ayam dengan suhu 180 darjah celsius selama 45 minit.
- Setelah masak, hiriskan isi ayam ikut selera sendiri (nak hiris tebal atau nipis).
- Panaskan roti pita seketika dalam pan tanpa minyak.
- Belahkan roti pita, sumbatkan isi ayam yang telah dihiris bersama salad, tomato & timun.
- Sedia untuk dimakan......
- Kalau rancang nak makan hidangan ni di hujung minggu, perap ayam dua @ tiga hari dalam freezer...bila nak buat, ‘defrost’ kan dan bakar.
Selamat mencoba, semoga sukses
0 Komentar Resepi Ayam tandori roti pita Enak
Post a Comment